Organizacja imprezy firmowej: catering w różnych formach – Cechą każdej szanującej się imprezy firmowej jest przygotowywanie posiłków dla gości. Zadanie to można zlecić osobie pracującej w ramach struktury korporacyjnej, ale najwygodniejszym rozwiązaniem jest zlecenie przygotowania cateringu specjalnej firmie, która specjalizuje się w jego obsłudze. Znalezienie odpowiedniej firmy, która zapewni catering firmowy, nie powinno być dzisiaj wielkim problemem.
Tego typu firmy są niemal wszechobecne i są w stanie zorganizować usługi cateringowe w krótkim czasie na imprezy firmowe, imprezy rodzinne i prywatne, w tym wesela, urodziny, imieniny i wszelkie rocznice. Wystarczy wpisać słowo „jadanie” w dowolnej wyszukiwarce, a będziesz bombardowany ofertami w mgnieniu oka. Wybór spośród nich wszystkich nie jest łatwy. Czasem decydujący jest czynnik cenowy usługi, czasem wpływ na to ma urozmaicone menu. Nie ma jednego uniwersalnego podejścia do organizacji wysoko ocenianej imprezy kulinarnej.
Tabele są ważne – co na nich jest – najważniejsze
Organizując catering i całą oprawę stołu dla firmy musimy pamiętać, że nie we wszystkich sytuacjach można ustawić krzesła czy fotele. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest bufet, gdzie każdy bierze do ręki swoje talerze i sztućce i stawia na jedzenie, które najlepiej zaostrza apetyt. To samo dotyczy herbaty i kawy. Duży blaszany termos z kranikiem umożliwia samodzielne nalanie napoju do kubka. Zastawa stołowa na stole musi być ujednolicona, najlepiej spróbować klasycznej, białej. Nakrycie stołu powinno być dyskretne i eleganckie. Rozwinięty biały obrus z pewnością byłby fajnym rozwiązaniem. Podkreśli elegancję chwili. Przekąski na stole mogą mieć różne formy. Ważne, aby były lekkie i przyciągały uwagę gości atrakcyjnym wyglądem. Kanapki z szynką lub wegetariańskie można podawać na szerokich tackach. Barszcz lub inne zupy można podawać w dużym gaiwanie, z którego każdy może wlać zupę do miski.
Pyszne na święta
Firmy, które obsługują firmy, obecnie konkurują ze sobą o pomysły. Przecież tak długo, jak jest zadowolony ze współpracy, ma gwarancję ciągłej obsługi danego klienta. Nie można zaprzeczyć, że my Polacy uwielbiamy jeść dania zgodne z naszą tradycyjną kuchnią, nawet podczas oficjalnych uroczystości. Prawdziwą gwiazdą mogą być sałatki ziemniaczane na imprezach firmowych, jajka w majonezie, a nawet bigos – tak też jest. Desery to sernik, makowiec, galaretki i inne ciasta. Kawa lub herbata zawsze smakuje lepiej, gdy masz pod ręką coś słodkiego. Czasami ciasteczka z kawałkami czekolady lub zwykłe kruche ciasteczka mogą załatwić sprawę. Jednak ważnym gościom opłaca się spróbować czegoś lepszego i bardziej wyrafinowanego.
Ustawienie stołu do jadalni
Firmowe stoły do jadalni nie powinny być nadmiernie ukryte. Ponieważ do udziału zapraszamy gości, musisz upewnić się, że jego wygląd i obecność zachęci Cię do tego. Każda aranżacja oświetlenia z pewnością sprawi, że nie będziesz w stanie oderwać wzroku od stołu. Czasami dodanie światła do stołu w jadalni sprawia, że jedzenie, przekąski i napoje są bardziej widoczne, a przez to bardziej apetyczne. Wszystkie dania gorące, zarówno zupy, jak i mięsa, należy podawać na przykrytym talerzu. Dzięki temu nie stygną tak szybko, a każdy gość ma szansę skosztować czegoś gorącego. Nie ma nic bardziej irytującego niż gdy wszystko na stole jest zimne, gdy nadchodzi. Zimne przysmaki smakują dobrze tylko wtedy, gdy mają być, a nie wtedy, gdy są chłodne. Na zastawionym stole poruszaj się z gracją, aby przypadkowo nie wpaść na ludzi, nie rozlać sosów na białych obrusach lub przypadkowo posmarować innymi przysmakami.
Demontaż i montaż stołu jadalnego
Byłoby miło, gdyby montaż i demontaż stołu do jadalni wykonywała firma zewnętrzna. Wtedy jest jeden organizator spotkania firmowego, ale obowiązki są mniej rozbudowane. Stół jako mebel można wypożyczyć na miejscu w hotelu, w którym odbywa się uroczystość. Nie zmienia to faktu, że istnieją firmy cateringowe, takie jak firma cateringowa Szczecin, które również same oferują składane stoły. To się stanie bez względu na wszystko. Stoliki z poczęstunkiem nie mogą być ustawione na ostatnią chwilę. Powinien stać w wyznaczonym miejscu na kilka minut przed planowanym spotkaniem. Na większe imprezy firmowe goście mogą gościć nawet kilkadziesiąt osób, a specjalnie dla firm przygotowana jest jadalnia, składająca się z rzędów stołów wypełnionych różnorodnymi potrawami. Są to projekty powierzone profesjonalistom w swojej branży. Na imprezach cateringowych zarabiają dziesiątki tysięcy rocznie!