Zdrowie

Czym są kwasy omega?

Czym są kwasy omega?

Czym są kwasy omega? Tłuszcze to naturalne związki organiczne będące kompletnymi estrami trójglicerydów i kwasów tłuszczowych. Niektóre z nich mają pojedyncze wiązania między atomami węgla i nazywane są tłuszczami nasyconymi, podczas gdy inne mają wiązania podwójne i są uważane za tłuszcze nienasycone. Omega-3, Omega-6 i Omega-9 to naturalnie występujące tłuszcze nienasycone, które większość ekspertów od zdrowej żywności uważa za zdrowsze niż tłuszcze nasycone. Wśród wielu witamin i suplementów diety kwasy Omega-3 od dawna zajmują szczególną uprzywilejowaną pozycję.

Kwasy Omega – co musisz wiedzieć?

Tradycyjnie wszystkie kwasy tłuszczowe dzielą się na dwie grupy: jednonienasycone – nie więcej niż jedno wiązanie podwójne pomiędzy sąsiednimi atomami węgla. Kwasy te nie należą do grupy niezbędnych kwasów. Wielonienasycone – więcej wiązań tutaj. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są jednym z najważniejszych podstawowych elementów zdrowia człowieka i niezastąpionym czynnikiem żywieniowym. Nie tworzą się w ludzkim ciele, dlatego należy zapewnić pożywienie. Różne źródła naukowe proponują i wykazują korzystny wpływ różnych rodzajów kwasów tłuszczowych omega-3 na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, korzyści w zapobieganiu chorobie Alzheimera i stawów, ograniczaniu procesów zapalnych różnego pochodzenia oraz leczeniu depresji. Dlatego tak ważna jest suplementacja kwasami omega.

Sprawdź koniecznie:

Wpływ kwasów Omega 9 na zdrowie człowieka

Źródłami kwasów omega-9 są: oliwa z oliwek, orzeszki ziemne, awokado, orzechy, nasiona gorczycy, nasiona lnu, nasiona sezamu i łosoś. Niektóre kwasy tłuszczowe zawarte w kompleksach Omega-9 mają tendencję do gromadzenia się w organizmie przy nadmiernym i niezrównoważonym spożyciu, co oczywiście nie jest dobre dla zdrowia człowieka. Omega-9 są przydatne, ponieważ zwiększają wchłanianie glukozy, co zapobiega rozwojowi cukrzycy i zespołu metabolicznego, zapobiega rozwojowi raka piersi u kobiet, a także bierze udział we wzmacnianiu układu odpornościowego. Ponadto kwasy omega-9 mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi i zapobiegać odkładaniu się blaszek cholesterolowych na ściankach naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy. Kwasy omega-9 zmniejszają ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych w organizmie poprzez poprawę metabolizmu tkankowego.

Wpływ kwasów Omega 6 na zdrowie człowieka

Czym są kwasy omega?
Czym są kwasy omega?

Główne źródła kwasów omega-6 to: oleje roślinne – palmowy, sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, z wiesiołka, z ogórecznika, z czarnej porzeczki, sojowy, konopny, kukurydziany, bawełniany i szafranowy. Oprócz olejów roślinnych Omega-6 jest bogata w drób, jajka, pestki słonecznika i dyni, awokado, płatki zbożowe i pieczywo, orzechy nerkowca, orzechy pekan i kokos. Kwasy omega-6 utrzymują zdrową skórę i obniżają poziom cholesterolu, poprawiają krzepliwość krwi, zmniejszają stany zapalne i zmniejszają ból. Zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-6 różni się w zależności od osoby, ale wymaga 4,5 – 8 gramów dziennie (5 – 8% całkowitego spożycia kalorii). Jednocześnie ważne jest, aby zwracać uwagę na proporcje Omega-3 i Omega-6 w diecie. Optymalna proporcja Omega-3 do Omega-6 wynosi 1:4, ale niestety we współczesnym żywieniu stosunek ten jest czasami przesunięty w stronę Omega-6, czasami kilkadziesiąt razy.

Wpływ kwasów Omega 3 na zdrowie człowieka

Głównym źródłem kwasu omega-3 są ryby morskie, takie jak: sardynki, tuńczyk, makrela, łosoś itp. Świeże ryby zapewniają największe korzyści, ale konserwy rybne zawierają kwasy tłuszczowe w oleju. Spośród roślin, siemię lniane i sezam mają najwyższy poziom kwasów omega-3. Orzechy włoskie zawierają dużo kwasów Omega-3. Chociaż występuje w mniejszych ilościach w fasoli, kalafiorze, szpinaku i brokułach. Główną zaletą kwasów omega-3 jest ich zdolność do wzmacniania struktury błon komórkowych. W organizmie kwasy poprawiają aktywność komórkową, co w naturalny sposób wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów i układów w organizmie.

Odpowiednie ilości kwasów Omega-3 w Twoim organizmie pozwalają na:

      • Poprawia pracę mózgu, układu krążenia i przewodu pokarmowego.
      • Normalizuje stan emocjonalny i psychiczny osoby, po czym znika chroniczne zmęczenie, podrażnienie, depresja.
      • Ustąpiły bóle i stany zapalne artropatii i reumatyzmu.
      • Poprawia męską sprawność seksualną.
      • obniżyć poziom cholesterolu.
      • Poprawia pracę układu nerwowego.
      • Pobudza układ rozrodczy.
      • Układ odpornościowy zostaje wzmocniony, a tło hormonalne zrównoważone.
      • Zwiększa zdolność organizmu do regeneracji, szybkiego gojenia ran i uszkadzania narządów wewnętrznych.
      • W naturalny sposób odmładza się ciało, poprawia się koloryt i elastyczność skóry, wzmacnia się paznokcie i mieszki włosowe.
      • Znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Współczesne badania pokazują, że przeciętny człowiek spożywa obecnie zdecydowanie za mało tych zdrowych tłuszczów. Stwierdzono, że tłuszcze omega-3 stanowią tylko 50-70% standardu życia w diecie dorosłych. Dlatego szczególną uwagę należy zwrócić na kształtowanie swojej diety. Aby to zrobić, musisz wiedzieć, gdzie znaleźć te niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3.

Dlaczego suplementy diety zawierają kwasy omega?

Problem polega na tym, że dzisiejsze ryby nie są już produktem dostępnym i bezpiecznym. Większość z nich jest skażona rtęcią i innymi metalami ciężkimi, więc koszt czystych, ekologicznych ryb wciąż rośnie, a mniej ludzi jest w stanie trzymać się recepty dwa lub trzy razy w tygodniu. Ze względu na potencjalne ryzyko związane ze spożywaniem skażonych ryb, kobietom w ciąży i małym dzieciom zaleca się unikanie ryb i uzupełnianie zapotrzebowania na kwasy omega suplementami diety. Inni, którzy nie jedzą pokarmów bogatych w kwasy omega, również powinni rozważyć suplementację.